SAUNA

Je hebt de keuze uit 6 faciliteiten:
sauna, infrarood sauna, dompelbad, zwembad, lig hammam en jacuzzi. Bekijk alvast de verschillende arrangementen.

Open van ma tot vrij van 9u tot 23u.
Za van 9u tot 20u.

tel.: 0471 37 38 64
Vijverdamstraat 1a
8760 Meulebeke

Om te kunnen genieten van een goede saunabeurt en om het positieve effect van de sauna te kunnen ervaren, dienen een aantal spelregels in acht te worden genomen.

Het is belangrijk dat je de verschillende fases van een saunabezoek correct en in de juiste volgorde doorloopt waarbij een afwisseling tussen opwarmen en afkoelen belangrijk is.

Fase 1: voorbereiding
Fase 1: voorbereiding
Fase 3: afkoelen
Fase 4: rusten
Herhaling
Reserveer nu
SAUNA

In de sauna kan de lichaamstemperatuur tot 39 graden Celsius oplopen. De bloedvaten verwijden zich, de huidporiën gapen en de zweetklieren worden in werking gesteld. Als gevolg van de zweetreactie wordt de huid hierdoor weer afgekoeld. Omdat het vocht uit het bloed wordt gehaald, zal dit in volume afnemen en daarmee de bloeddruk doen dalen.

Overige effecten:
 • Training van het ademhalingsapparaat en slijmvliezen. Astmatisch aangelegde mensen kunnen hier baat bij hebben.
 • Training van de bloedvaten. Gunstige invloed op de bloeddruk. Soepelere aders remmen eventuele aderverkalking.
 • Gunstige werking op het stofwisselingsmechanisme.
 • Stofwisselingsafval en melkzuren worden aan het lichaam onttrokken.
 • Algehele weerstand door gewenning warmte versus koude.
 • Betere doorbloeding van de huid.
 • Ontspanning op de spieren.

De sauna is een heteluchtbad. Met de temperatuur en luchtvochtigheid kan gespeeld worden. Zoals de Finnen destijds al hadden opgemerkt, geeft een scheut water op hete stenen van de kachel een hitte-shot. Hiermee verspreiden de hete waterdeeltjes zich zeer snel door de ruimte om vervolgens op de huid van de aanwezigen neer te slaan. Deze gewaarwording noemen de Finnen löyly. Een must voor veel gevorderde sauna-gangers. Het effect is dat de huid extra hard begint te zweten. Deze hitte wordt als weldaad ontvangen. Een geheel andere benadering, maar met een soortgelijk effect, is het gebruik van berkentakjes. Zachtjes wordt hiermee op de huid getikt waarop de zweetklieren reageren.

Een dompelbad of koud waterbad is bedoeld ter afkoeling van het lichaam of zomaar om het aangename gevoel van het koude water, zoals bij winterzwemmen of Nieuwjaarsduik. Ideaal om het lichaam aan het einde van een saunagang te kunnen afkoelen. De bedoeling is dan dat de hoog opgelopen lichaamstemperatuur door het koude waterbad kan teruggebracht worden.

Tijdens deze daling van temperatuur worden bloedvaten geprikkeld en de bloedsomloop bevorderd. De temperatuur van een dompelbad is +-5 graden Celsius.

Het verwarmde binnenzwembad zorgt voor rust en relaxatie. Zwemmen is zowel aangenaam als gezond. Er worden verschillende spieren tegelijk gebruikt zonder kans op overbelasting. Drijven in een zwembad zorgt dan weer voor volledige ontspanning van spieren en gewrichten.

In het stoombad is het tussen de 40 à 60 graden Celsius met een hoge luchtvochtigheid van ongeveer 98%. De huid wordt gereinigd door enige tijd - 10 à 20 minuten - te verblijven in het stoombad, waardoor de huidporiën open gaan staan en het vuil, door het zweten, naar buiten gedreven wordt.

De huid wordt zacht en soepel door stimulering van de doorbloeding. Naast de huidreiniging heeft een stoombad ook een ontspannen uitwerking op de psyche van de mens.

De oude Grieken wisten het al: warm, bruisend water is niet alleen erg ontspannend maar ook nog eens goed voor de gezondheid. Hydrotherapie maakt, zoals het woord zelf al zegt, gebruik van water. Warm water dat door middel van jets tegen het lichaam wordt gestuwd. Het helpt zo de spieren en gewrichten te ontspannen. In water blijf je drijven en daalt het lichaamsgewicht met 90% waardoor de druk op de gewrichten wordt weggenomen.

Ook de bloedcirculatie wordt gestimuleerd waardoor zuurstof en voedingsstoffen makkelijker door het lichaam worden getransporteerd. Bovendien geeft het warme water je een ontspannend gevoel, het vermindert stress en het zorgt voor een goede nachtrust.

De temperatuur van de jacuzzi is +-38 graden Celsius.

Anders dan in de sauna begint u niet te zweten via de omweg van hete lucht, maar door de rechtstreekse bestraling. Daarom is infrarood ook zeer geschikt voor ouderen en kinderen.

Met infraroodstraling wordt warmte rechtstreeks en zonder aanraking overgedragen op het lichaam. Het gaat om hetzelfde principe dat we kennen van de zon. De warmte wordt door de huid opgenomen en rechtstreeks doorgegeven aan de daaronder liggende huidlagen. Zo komt ze in de bloedbaan diep in het lichaam, waar het een proces in gang zet dat ontzettende positieve effecten heeft. Zoals:

 • het immuunsysteem wordt versterkt.
 • De doorbloeding wordt verhoogd en de stofwisseling verbeterd.
 • Intensief zweten ondersteunt afslanken en ontgiften van het lichaam.
 • Gespannen en stijve spieren worden verlicht en voorkomen.
 • Verminderd en voorkomt rugklachten.
sfeer beelden
© 2022 wellness Escape. Disclaimer & privacybeleid.